Slovenské nákupné centrá: Aké fast-foody? To sú food-courty!

Posledných 50 rokov sa sformovala fastfoodová kultúra a ovládla svet, lebo odpovedala na jeho požiadavky. Ale, predstavte si, svet sa stále mení a ľudia čoraz viac rozmýšľajú nad tým, čo jedia. Vlna, ktorú prežívame, už nehovorí o rýchlom a chutnom jedle zjedenom za 5 minút, ale o čerstvých surovinách, nutričných a výživových hodnotách, lokálne pestovaných a sezónnych produktoch. Fast-food nevytlačila, ten obstál. No doplnila ho ako alternatíva.

Mlyny Nitra: Dáte si zlé jedlo?

Keďže fenomén fast-food k nám prišiel až po revolúcii, drží si status niečoho pozitívneho: niečoho, čo nás posunulo do moderného sveta. Aj keď u nás je stále cool, vo svete má však skôr negatívnu konotáciu.

A tak sa na Slovensku fast-foodmi stali centrálne stravovacie priestory – food-courty –  v nákupných centrách. V iných krajinách by to znamenalo doslova znížiť hodnotu produktu, akoby sa nákupné centrum pýtalo “Dáte si zlé jedlo?”  Nákupné centrum Mlyny (na obrázku) či Mirage to tak nevidí.

Zahraničie má s nami v tomto prípade jednu vec spoločnú: aj tam, aj u nás sa hovorí rečou zákazníka. Akurát sme v tej reči pozadu.

2 myšlienky na “Slovenské nákupné centrá: Aké fast-foody? To sú food-courty!

  1. Ked serviruju do plastu a davaju plastovy pribor a jedlo sa zje na mensich stolikoch ako v jedalni tak je to fastfood. Ten priestor sa moze volat foodcourt ale ako som spomenul aj jedalen, zdielana vyvarovna… bla bla bla. To je jedlo je vzdy fast a ludia tam preto chodia. Neznamena to vsak ze je nekvalitne – pizza mizza express sa kludne mohla volat fast pizza mizza a nic by to nezmenilo. Malo obchodakov (pre vas mallo-v alebo shopping centier) ma aj slusnu restauraciu kde sa da kludne zjest jedlo (food).

    Páči sa mi

    1. Plast neznamena fastfood, Foodcourt je niekolko prevadzkovatelov zdielajucich spolocne zazemie. Fastfood je predovsetkym o definicii jedla, az sekundarne o organizacno-technickej stranke. K ostatnemu: OK, a tyka sa to nejak temy?

      Páči sa mi

Pridaj komentár