Reťazce ponúkajú len takú kvalitu, akú si väčšina môže dovoliť

“Párky za 20 korún mäso ani nevideli,” alarmuje článok na spravodajskom portáli Azetu Aktuality.sk. Som mimo, ak to pri tej cene považujem za prirodzené? Za hlúpym nadpisom (a podobnými otázkami) môžete nájsť veľmi zaujímavé odpovede na tému kvalita potravín v reťazcoch. Respondentom je Peter Šimko z Výskumného ústavu potravinárskeho.

  • Kvalita potraviny je určená ich cenou. Pokiaľ na Slovensku máme priemernú mzdu na úrovni 750 eur a 2/3 obyvateľstva ju podľa štatistík nedosiahne, z toho nám logicky vyplýva, že ponúkaná kvalita potravín zodpovedá tejto úrovni kúpnej sily. Nemec má na potraviny 2 tisíc eur a taký istý žalúdok ako Slovák. V tom je podstata veci. On zje za časovú jednotku mesiac desať kilo potravín v hodnote 500 eur a na Slovensku spotrebiteľ rovnaké množstvo za 50 eur
  • Keď reťazce prichádzajú do akejkoľvek krajiny, detailne majú zmapovanú kúpyschopnosť. A ak chce reťazec robiť biznis, musí nielen predávať, ale musí predávať veľa. Ak by ponúkal len luxusné výrobky, ktoré si nekúpia 2/3 obyvateľstva, tak ich samozrejme nielenže nepredá, ale aj skrachuje
  • Kúpyschopnosť obyvateľstva vlastne nastavuje reálnu kvalitu vyrábaných výrobkov, ktoré sa aj v skutočnosti predávajú
  • Slovenský spotrebiteľ v Lučenci ide do hypermarketu, a ak aj nie je spokojný, musí kúpiť ponúkaný tovar, lebo nebude merať 100 kilometrov niekde inde. Pretože je nezamestnaný, nemá na benzín a tak ďalej. Je postavený pred hotovú vec
  • V Rakúsku a vôbec v západných krajinách majú vysoký kredit spotrebiteľské zväzy. Tie, keď usporiadajú anonymné hodnotenie výrobkov a povedia, v tomto reťazci tento výrobok je nevyhovujúci, tak ho ľudia prestanú kupovať. Tam je ďaleko vyvinutejšie spotrebiteľské povedomie. Je tam aj ten spotrebiteľ, ktorý za vyššiu kvalitu zaplatí, pretože na to má aj finančne.

Prečítajte si celý rozhovor o kvalite jedla a reťazcoch na Aktuality.sk.

4 comments

  1. Dovolim si rozporovat tento porazenecko-fatalisticky nazor na vec.
    Urcite je kus pravdy na tom, ze 10kg lososa mesacne na Slovensku jest nebudeme.

    Na druhej strane, casto stoji kvalitny a nekvalitny tovar podobnu cenu. Metody predaja niektorych nekvalitnych potravin su pochybne – to je spina na strane predajcov.
    Dalej, ludia jedia aj odpad, co by nemuseli (napr. kyble rastlinnej zmrzliny), cize miesto v ich rodinnom rozpocte na kvalitne jedlo bude.
    V CR je uz druhy rok vidiet obrovsky hlad ludi po kvalitnych potravinach – vid tlacenica na pocetnych farmarskych trhoch. Trh v Bratislave je tiez plny ludi, ktori nechcu zeleninu, udeniny a vajicka z lacneho retazca (co si obcas nakoniec kupia, je druha vec).

    Smer – spotrebitelske organizacie, recenzie – je vsak rozhodne spravny – plus pridal by som schopnost zobrat veci do vlastnych ruk, pani, ktora v CR spustila prvy farmarsky trh, navyse urcite neschudobnela.

    Like

    • Tak to je velmi podobny nazor. Zmena musi prist od spotrebitelov.
      Na druhej strane, sme stale prilis chudobni na to, aby prisla od takej masy spotrebitelov, aby to malo plosnu vahu. Mozno sa nieco stane, ale nebude to velke.
      Navyse, v Cesku su kompletne zlikvidovane aj normalne trznice, u nas nie. Napriek tomu ludia zdvihaju nos a na bezne trznice na Slovensku nechodia, cakaju na navonane “farmarske” a je to mozno v skutocnosti vyhovorka. Ze cesta nie je rovnaka ako v Cesku, vidno aj cez efekt malo Ano, sefe! u nas a v Cesku.

      2011/12/13 Disqus

      Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s