Hoax: Tesco v pekárniach podvádza a klame zákazníkov. Čo na to Tesco?

Niekoľko známych, úplne mimo sveta obchodu, rozosielalo kamarátom tento e-mail. S dôvetkami “overené” či “pozor na to”.

Chutný recept na pečivo z Tesca

Keďže som tam brigádoval, tak viem:

1. Každý veľký obchod má vlastnú pekáreň. Múka, tvaroh, margarín, maslo…
pred expiráciou alebo s poškodeným obalom, vďaka ktorému je tovar nepredajný, šup do pekárne a za chvíľu rozvoniava v obchode čestvo upečený koláč
2. “Celozrnné” alebo “grahamové” pečivo alá Tesco: pripravíte cesto z klasickej bielej múky, ako by ste šli piecť biele pečivo. Do cesta primiešate čierne farbivo, čím cesto efektne zafarbíte, prípadne primiešate nejaké tie semienká a predávate za dvojnásobnú cenu ako celozrnné a mimoriadne “zdravé” pečivo. Nafiflené paničky na opätkoch, s nalakovanými nechtami sa idú za týmto pečivom potrhať v domnení, ako zdravo sa stravujú. (Neviem, ako sa ten čierny prášok presne nazýva, la pripomínalo mi to kávu meltu, akurát to nebolo ochutené čakankou. Keď ste do vreca strčili ruku, tri dni vám ostala čierna).
3. Poviete si, budem kupovať v Tescu pečivo len dovážané z pekární, nie pečené v Tescu. Dobre, tak poďme na to: ráno pekár dovezie pečivo do Tesca v prepravkách, voňavé rožky a chleba sa vyloží na predajňu a s prepravkami šup von. Zatiaľ čo na predajni ľudia nakupujú, vonku sa na zvyškoch v prepravkách hostia vtáci, ktoré si na nich vykonávajú aj biologické potreby (áno, prepravky by sa mali skladovať v uzavretých priestoroch, prečo tomu tak nie, sa ma nepýtajte).
Popoludní príde pre prázdne prepravky pekár a druhý deň sa celý proces opakuje.
Jozef

Nebol to prvý, ani posledný takýto hoax o jednom z našich reťazcov. Po krčmách a kaviarňach sa šíria aj drsnejšie legendy, zaručene od známej, ktorá tam pracovala.

Najluxusnejšia pekáreň v sieti Tesco - Supermarket My. Bohužiaľ, u nás ju Tesco neuviedlo

Prečo vlastne existuje akási konštantná ľudová téma nenávisti voči nekvalite zahraničných reťazcov, ich údajnému podvádzaniu a klamaniu zákazníkov? Kde sa vzala a čo ju živí? A prečo sa neprejavuje na počte návštevníkov? Registruje napríklad Tesco tento fenomén a pracuje  s ním? Spýtali sme sa a dostali sme jednoliatu odpoveď od hovorkyne Oľgy Hrnčiarovej.

Vnímame to ako veľmi povrchné, až zlomyseľné ohováranie. Sme presvedčení, že súdny človek, ktorý pozná naše predajne (a tých je vyše dvoch miliónov týždenne!!!!!), si urobí úsudok na základe osobnej skúsenosti. V našich pekárňach používame výlučne kvalitné suroviny od dodávateľov, ktorí sa špecializujú na pekárenské výrobky. Tých starostlivo vyberáme a pravidelne kontrolujeme. Dodávané suroviny kontrolujeme podľa prísnych špecifikácií. Výrobky vyrábame podľa presne stanovených receptúr a sú začlenené podľa Potravinového kódexu SR. Pokiaľ je výrobok označený napr. ako grahamový, celozrnný a.i., musí obsahovať tieto suroviny podľa predpísanej legislatívy. A ďalej, aby sme zabezpečili požadovanú kvalitu surovín a vysledovateľnosť, používame výlučne suroviny určené pre výrobu vo vlastnej pekárni. Výrobky tak majú rovnakú kvalitu, aj keď sa vypekajú niekoľkokrát denne vo viacerých dávkach. Ostatne, naše výrobne veľmi často kontrolujú štátne kontrolné orgány. Kvalita výrobkov je u nás pravidelne kontrolovaná o.i. aj rozbormi v akreditovaných laboratóriách, kde by sa uvedený nedostatok určite odhalil. Obalový materiál používaný na prepravu pekárenských výrobkov je skladovaný podľa legislatívy. A tak by sme mohli pokračovať ďalej. Jednoducho, kvalita a čerstvosť, sú alfou a omegou nášho podnikania. A ten uvedený počet zákazníkov je pre nás dôkazom, že nám naši zákazníci dôverujú a rozumejú…a že sa k nám radi vracajú.

(P.S.: Za doplnenie diakritiky do stanoviska ďakujeme Ladislavovi z Prievidze)

10 comments

  1. to ze sa cierny chlieb dofarbuje je obycajna realita a ziadne speficikum Tesco, robi to skoro kazda pekaren snaziaca sa poskytovat cim lacnejsi chlieb

    rovnako tak aspon pred casom ak sa chlieb vratil do pekarne ako nepredany recykloval sa nasledne ako krajany baleny

    otazka pri dnesnych cenach peciva stoji preco si niekto nekupi domacu pekaren a nepecie si radsej pecivo doma s tym ze dobre vie ake bude jeho zlozenie, bude mat chutne teple pecivo priamo k dispozicii a vyjde ho to lacnejsie nez su bezne ceny v pekarni, aj vratane zaratania energii

    Markoff
    http://www.markoff.biz

    Like

    • pretoze ho to vyjde ovela viac casu… nie kazdy stiha popri praci, nehovoriac nejakych konickoch a zivote vypekat chlieb.

      kazdopadne je mi trochu luto, ze sa pani hovorkyna sustredila len na zdoraznovanie PR fraz, namiesto nejakych padnejsich argumentov, a tiez by som si od niekoho na jej pozicii predstavovala tu diakritiku, trochu lepsiu stylistiku… a menej vykricnikov.

      Like

      • ?????…  “pretoze ho to vyjde ovela viac casu… nie kazdy stiha popri praci, nehovoriac nejakych konickoch a zivote vypekat chlieb.”

        Tomu moc nemirtem (nerozumiem). Loth asi este doma nema pekaren znacky eta. nie je nic jednoduchsie: 1.otvorim pekaren 2.nasypem muku 3.zapnem pekaren 4.vyberem cerstvy chleba. Ak si podla bodu 2 casovo nadstavim dopecenie na  7:00 mam cerstvy chleba na ranajky a spotrebujem pri tom cca 2 minuty casu, co je v priemere asi o 10 minut viac, ako stratim pri nakupe v OC znacky Tesco. :-))))))))))))))))))))DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
        ps: a este to beriem ako konicka, pretoze “pecenie je proste zabava!” 

        Like

    • No, pekára robím 18 rokov a tkmer všetko čo sa tu píše je bežná prax vo všetkých pekárňach nielen na Slovensku. Ak margarínu končí spotreba, je lepšie ak ho dajú do pečiva, ako by ho mali vyhodiť. Tmavé farbivo do pečiva a chleba je zdravotne nezávadné, jedná sa o pražený jačmenný slad. Tak ako sa zo suchých rohlíkov robí strúhanka, tak aj niektoré pekárne melú chlieb a pridávajú znovu do chleba (zväčša tmavého, alebo viaczrnného) v malých množstvách. Jediné, čoho by sme sa mali báť sú plnky v koláčoch, ktoré napr. v tvarohu nie je takmer žiadny tvaroh. Ku príkladu 1 diel tvarohu, 1 diel stužovacieho prášku a 5 litrov vody… Čo vy na toto? Alebo grahamový rohlík nie je samozrejme iba z grahamovej múky. 1Diel grah. múky a 2 diely bielej múky. Taká je norma. Každý rohlík, ktorý je tmavší ako farba obilia, je samozrejme dofarbený napr. tmavexom, alebo iným prípravkom…ale vždy sa jedná o praž. jačm. slad.

      Like

  2. Rad pridam svoj komentar do tejto diskusie. Mne ani nevadi z coho ten chlieb urobeny, ako ked som mal moznost vidiet ako sa s pecivom zaobchadza konkretne v obchodnej sieti LIDL. To je trosku z ineho valova ale rad vam to tu napisem. Pracoval som v LIDL a ked vam poviem ze pecivo sa kotula po dlazke v case ked este vsetci spite kedy zamestnanci uz skoro rano dokladaju tovar, som si povedal nikdy viac! LIDL pecivo vypeka v samooblusnej pekarni, manipuluje s tym len pracovnik LIDL. Keby ste videli ako sa v sklade zmrazene pecivo povaluje na zemi a potom zbiera z dlazky, pripravuje v pekarni na predajni a potom dava na predaj, povedali by ste si nikdy viac!

    Nechcem tym povedat ze takto je len v LIDL jednoducho zamestnanci robia aj v inych obchodnych centrach s potravinami velmi povrchne lebo ich tlaci cas. Smutna pravda.

    Like

  3. myslim ze to ze pouzivaju pri peceni suroviny pred expiraciou alebo s poskodenymi obalmi  moze byt pravda aj kvoli tomu ze tesco ma vymedzene miesta kde predava zlacneny tovar, ako napriklad jogurty alebo sladkosti za polovicu ale  muku som tam nikdy nevidel, hoci v regali  par krat s rozthnutym obalom bola, kam ju asi dali…urcite je lepsie upiect si pecivo doma, kde vieme co si donho davame. 

    Like

  4. Ja ako súdny človek som si urobil len predstavu o hovorkyni TESCA. Človek, ktorý vo vete používa 5 výkričníkov a nepoužíva diakritiku, by mal dokladať to pečivo, ale ani náhodou nerobiť hovorcu.

    A samozrejme, zaoberať sa hoax-om mi príde ako zbytočná strata času. Väčšina známych, ktorá ma niekedy “obšťastnila” podobným nezmyslom, skončila natrvalo presmerovaná do spam-u.

    Like

  5. Neviem, ci vam tesco plati za vyvracanie takychto “hoaxov”. neviem ake iluzie si robite vy o kvalite v tescu, ale ja myslim, ze ten hoax nemusi byt daleko od pravdy.

    staci si pozriet dokumentarny film Tesco – The Supermarket that’s eating Britain, ktory produkovala BBC a reporteri sa zamestnali v tescu, kde nakrucali skrytymi kamerami. 

    Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s