Našli sme ďalšie miesto, kde robia zmrzlinu po starom. V Banskej Štiavnici

Neprekvapuje ma, že práve v Banskej Štiavnici. Mesto, ktoré ma neustále príjemne prekvapuje, vydalo ďalšie zo svojich tajomstiev na úplne nečakanom mieste – krčma “Študent” blízko supermarketu Billa.

Majú tam klasický zmrzlinový pult s pokrievkami, staršia verzia dizajnového kúsku, ktorý sme nedávno videli v nitrianskej Gio Caffé. Z dverí skladu vykúkala ťažká retro-technika na výrobu zmrzliny a nikde ani náznak merchandisingu práškovej zmrzliny firmy Mec3 a jej “Cookies”.

Klasické "varnice" so zmrzlinou prezrádzali, že je tu niečo inak. Majiteľka ich už vraj chcela vymeniť. Nieee!

To ma motivovalo k otázke, či tu nebodaj robia klasickú zmrzlinu a nepomáhajú si preparátmi. Prišla presvedčená a hrdá odpoveď – áno. Podľa receptúr od starých rodičov.

Dve dámy sa rozrozprávali o tom, ako ich takmer 90-ročný starký nepripustí inú ako klasickú výrobu zmrzliny, ako sa za čerstva vyrobená zmrzlina krásne ťahá, ako náročné a drahé je ju pripravovať v konkurencii práškarní, ktoré zmrzlinu robiť nevedia, ale ľudia kvalitu nevedia rozlíšiť. A ako sa úradníčka z hygieny čuduje, že stále má na mape takéto miesto, kde robia zmrzlinu po starom.

Vanilková od týchto dám bola úplne iným zážitkom, ako všadeprítomný prášok. Mala plnšiu chuť a hutnejšiu konzistenciu, odtienok vanilky bol trochu iný. Kakaková bola jednoducho poctivá kakaová. Z kornútka ochutnával takmer celý náš stôl a zhodli sme sa: je to niečo iné. Punčovú a čučoriedkovú sme už dostali grátis a to už bolo jasné, že tento podnik si zaslúži zápis na našu mapu.

Bohužiaľ, slabý odbyt, konkurencia práškarní a tlak na ceny nedovolí dámam v ich cukrárni používať prvotriedne suroviny (napríklad robiť miesto kakaovej čokoládovú) alebo vždy servírovať zmrzlinu čerstvú. Tvrdia, že sezóna končí tak o mesiac a jej ďalší začiatok je vždy pred letom ťažký.

Máte teda už len niekoľko týždňov na to, aby ste zmrzlinu v Štiavnici ochutnali a do budúcej sezóny dámam odporúčame viac hovoriť o tom, že tu sa robí zmrzlina po starom. Ak to miestni vedia a neoceňujú, lebo je to pre nich bežné, treba sa sústrediť na turistov a ľudí prechádzajúcich cez Štiavnicu. Snažiť sa urobiť z klasickej zmrzliny atrakciu – skontaktovať mestský úrad, aby ju zaradil do vydávaných bedekrov a brožúr. Kúpiť si pri prístupových cestách pre autá aspoň jeden pútač “Stará dobrá zmrzlina! Od roku 19XY robíme zmrzlinu bez práškov a chemikálií”. Ten istý pútač dať do centra mesta, prípadne na železničnú stanicu. Osloviť hotely, či na recepcii nemôžu nechať letáčiky. Som presvedčený, že by sa na trasparenty chytili aj rodinky, ktoré chcú mestom len prefrčať.

Napadlo by vám, že tu sa predáva domáca zmrzlina?

A predovšetkým  – pútačom musí byť samo miesto predaja. Nápis “Študent” na bezplatnom transparente s logom Corgoň prevádzku degraduje na krčmu, bez ohľadu že na inom mieste budovy je na ďalšom bezplatnom transparente s logom Pepsi nápis Zmrzlina a Cukráreň. Sem nikoho nenapadne ísť na zmrzlinu či zákusok, keď obchod vyzerá ako krčma. Dajte dole bezplatné transparenty a dajte si urobiť vlastný, v jednotnej grafike s pútačmi.

Dámy vedia, že robia dobrú vec. No dochádza im trpezlivosť. Pritom stačí trochu marketingu, ktorému príliš nerozumejú a nechce sa im do neho. Škoda, koľko je u nás takýchto miest?

P.S. Hygienička vraj pozná ešte jednu takúto po starom robenú zmrzlinu v regióne. Snáď ju nájdeme ešte v prevádzke!

3 comments

  1.     Dobrý den. Som spoliumajiteľka cukrárne Student v Banskej Štiavnici. Velˇmi pekne by som chcela podakovať mladému pánovi, ktorý navštívil našu zmrzlináreň, za prijemnú propagáciu našej cukrárne – zmrzlinárne. K veci by som chcela poznamenať len toľko, že pán sa nie celkom presne vyjadril o čerstvosti zmrziliny. Zmrzlina je čerstvá vždy, len pri našej debate som neznámemu pánovi uviedla, že zmrzlina by bola ešte lepšia keby bol neustály odbyt a konzument by dostal zmrzilnu priamo zo stroja a nie ako teraz, že zmrzlina je niekoľko hodín uskladnená v konzervátore tepla bez pohybu, kde prirodzene stráca vláčnosť. Naša zmrzlina sa varí každý deň tradičnou receptúrou, ktorá sa dedí už tretiu generáciu.
        Ešte raz by som chcela poďakovať neznámemu pánovi za propagáciu a dúfam, že nám to prinesie veľa nových, spokpojných zákazníkov.  
     
    S pozdravom Magdaléna Osvaldová  

    Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s