Ľadová káva zo Shtoora: Diskontná ARO zmrzlina ako prísada [vo vnútri stanovisko majiteľa]

Osobne nie som príliš veľkým fanúšikom ľadových káv. Najmä tých, kde sú celé kúsky ľadu. No bratislavská sieť bistier Shtoor je známa tým, že čokoľvek zaradí do ponuky, zamyslí sa, ako to urobiť inak a lepšie. Ide leto, do ponuky sa dostali ľadové kávy. Dokonca v uvádzacej akcii – denne jeden druh za euro. Tak som sa ich rozhodol skúsiť. Jedna vec ma však zarazila – ingrediencie. Espresso, voda, ľad a – najlacnejšia zmrzlina ARO z reťazca Metro. V tejto prevádzke, kde vyhlásili polotovarom vojnu, som sa cítil oklamaný.

Nechali sme si to teda vysvetliť jedným z majiteľov firmy Štúrovci, s.r.o. Martinom Bajaníkom. My lacnú a málo kvalitnú ARO zmrzlinu označkovanú logom Shtoor stále vnímame ako lacnú a málo kvalitnú ARO zmrzlinu. Nechávame p. Bajaníkovi plný priestor pre jeho promptne poskytnuté stanovisko, aby ste si názor mohli urobiť sami:

Nas koncept sa naozaj prezentuje sloganom “Nauka stravi domacej”, cim mame na mysli domacu kvalitu. No rovnako, ako si malokto z nas doma robi vlastnu muku, pestuje kavu, tak si malokto doma robi vlastnu zmrzlinu (vychadzame zo skusenosti nasich domov, mozno su na tom ine rodiny inak), preto zmrzlinu nepovazujeme za polotovar, ale za ingredienciu rovnajucu sa napr. mlieku (aj ked nepopieram, ze na vidieku este stale najdete domacnosti, kde vdaka krave maju cerstve mliekto), slahacke, paradajkam a pod., ktore si aj v domacich podmienkach zaobstaravame ako hotove produkty a pripravujeme z nich pokrmy.

Myslienka “home made cafe” chce byt postavena na poctivosti domacej stravy takej, aku nam servirovali nase mamy a stare mamy. Znamena to maslo miesto margarinu, salat miesto kapusty a k tomu dostatok chuti a ingredienci a porcie, z ktorych sa clovek zasyti. Urcite vam neuslo, ze cenova kategoria nasich produktov sa snazi byt prijatelna pre sirsie publikum, aby sme mohli byt dennymi spolocnikmi nasich zakaznikov a nielen sviatocnym zazitkom. Nechceme sa pozicionovat ako luxusna znacka, comu zodpovedaju aj suroviny: pouzivame plnotucne mlieko (znacky, ktoru ma dodavatel aktualne v ponuke) namiesto nizkotucneho, ale nie drahe biomlieko, ktore moze byt chutovo este kvalitnejsie. Rovnako je to aj s produktami ako je zmrzlina: je pouzita ako sucast jedneho, ci dvoch napojov, kde tvori len jeho cast, nie je hlavnou ingredienciou a vybraty bol lacnejsi variant (opat z ponuky dodavatela), aby sme ostali v prijatelnych cenovych relaciach. Ak by sme ponukali zmrzlinu samostatne, urcite by sme isli do premiovejsej znacky (stale plati, ze nemame ambiciu robit vlastnu zmrzlinu). Prikladom moze byt jednoduchy sezonny produkt “jahody s mascarpone”, kde sa urcite da drahy taliansky syr nahradit dajme tomu neochutenou lucinou, ale to by sme si nedovolili, naopak, ochucujeme ho talianskym likerom.

Kvalita priemyselnych surovin je urcite na dlhsiu diskusiu; ved muka, cukor, vajcia su priamo zavisle od ich dopestovania, ci dochovania a uvedomujeme si, ze existuju rozdiely. No nasim cielom nie je selektovat len preverene a certifikovane potraviny, kedze nie sme podnikom alternativnej stravy a tak nevieme taketo zvysene naklady premietnut do koncovej ceny. Snazime sa vyberat kvalitnejsie suroviny, no v pripade priemyselne vyrabanych zmrzlin je tazke najst rozumnu kvalitu, pokial nechcete ist do znaciek ako Movenpick, ci Hagen Dazs. Osobne, ked si kupujem zmrzlinu, tak je to posledne menovana znacka, no v ladovej kave by som zniesol aj nami ponukanu.

Verte, ze o tychto veciach diskutujeme a zvazujeme za a proti, pretoze nas to zaujima minimalne rovnako ako vas.

Reklamy

9 myšlienok na “Ľadová káva zo Shtoora: Diskontná ARO zmrzlina ako prísada [vo vnútri stanovisko majiteľa]

  1. lol z clanku “Osobne, ked si kupujem zmrzlinu, tak je to posledne menovana znacka, no v ladovej kave by som zniesol aj nami ponukanu.” ale ked idem niekam kde si zato platim tak to nemam “ZNIEST” ale mi to ma chutit

    Like

    1. “ked si za to platím”… to je práve to o čo tu ide. Keď si zaplatíš euro za ľadovú kávu kde niečo stojí espresso, ostatné suroviny, celý servis okolo tak buď tam dostaneš za lyžičku kvalitnej zmrzliny, alebo normálnu porciu obyčajnej 

      Like

  2. ked to bola ponuka ladovej kavy za 1 euro,tak je opodstatnene,ze tam bola zmrzlina od aro.metro,no skuste kupit tie zmrzliny movenpick alebo hagen dasz,urcite by kava potom nestala1 euro,ved len 200ml kelimok zmrzliny hagendasz stoji 6 eur

    Like

  3. myslím, že neobstojí najmä toto: “preto zmrzlinu nepovazujeme za polotovar, ale za ingredienciu rovnajucu sa napr. mlieku”… pre mňa múka, maslo, mlieko sú ingrediencie, ale zmrzlina určite nie…ide jednoducho o to, že v káve to nie je až tak cítiť a tak si to kľudne “lajznen” , pri lučine miesto mascarpone to by už zrejme nešlo…ale úprimne…koľko dávate zmrzliny do ľadovej kávy, že cena tohto vstupného produktu dokáže až tak zatriasť konečným ziskom? 

    Like

  4. asi si treba hlavne uvedomit, ze ide o lacnu kavu, tak tam ide lacna zmrzlina.

    btw: kvalitu aro nepoznam, ale existuju zmrzliny, ktore su lacne ale relativne dobre. urcite nema zmysel kupovat nieco 2-3x drahsie, ak to bude stale len uslahana ropa.
    ma to zmysel, az ked to je z cistej smotany, ale to sa bavime v inych cenovych kategoriach, nie 1E.

    Like

  5. Preco nikde v tomto poste ani commentoch nevidim namietky na nedokonalu chut tej lad.kavy kvoli ARO zmrzline ? Lebo ta chut je podla mna podstatna … a chyba mi ze sa onej vobec nedistkutuje.
    Lebo ak to ma byt len o tom, ze AHA oni tam davaju nieco diskontne, tak je to podla mna take cudne.  Nevadi vam ze sa tam pije z IKEA poharov ? (-;

    Nie som fanusikom ARO zmrzliny a ladovu kavu vobec nepijem.

    Like

  6. tá káva bola úžasná!!! proste ako doma a pre mňa za mňa nech by tam bola aj 30 centová z Lidlu, je fantastická, prístupná a taká…no…proste letná a svieža:) Myslíte si, že inde vám dajú Carte D’or či ako sa to píše? Aspoň sú úprimní. Ale keď niekto chce kritizovať a nevie už čo….takto to vyzerá. 
    a takéto kraviny riešiť…strata vzácneho času.

    Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s