Slovak Pub v Žiline: Prekvapivo malé a temné. A pár rád Alojzovi Hlinovi

Keď sme pred asi dvoma rokmi chceli vyskúšať pobočku 1. Slovak Pub v Žiline, bolo zatvorené. Papier na opustene a smutne pôsobiacom areáli hovoril, že v nedeľu býva zatvorené. Tomuto domu asi Boh šťastia nedal, pomysleli sme si pri pohľade na vyrezávané  nápisy na stĺpoch.

Druhý pokus navštíviť pobočku bratislavského 1. Slovak Pub-u bol úspešný – sobotné popoludnie. No najprv sme si to nemysleli. Dvor bol síce otvorený, ale tak neprívetivý, prázdny a ošuntelý, že sme neverili, že kľučka na dverách, ktoré ani nevyzerali ani ako hlavný vchod (tak vyzerali dvere s nápisom “Vchod vedľa”), sa podvolia. Podvolili.

“Slávny” bratislavský 1. Slovak Pub je priamo v srdci hlavného mesta, večer obklopený korzujúcimi študentami, turistami a občas miestnych. Keď vojdete, nesadnete si. Podobný problém je Žiline, ale tu to nie je pre požehnané množstvo návštevníkov. Je to pre malé priestory. V porovnaní s gigantickým “Slovakom” na Obchodnej Žilinský pôsobil, ako by ste odštiepili jeho zanedbateľnú časť a urobili z neho samostatnú krčmu. Areál má dve robustné poschodové budovy, no reštaurácia je iba na prízemí tej vľavo. A okná sú kompletne zabednené, čiže je tam aj na poludnie tma ako vo vreci.

Dostali robustný štamperlík slivovice, výborné halušky (pričom tie v Bratislave začínajú mať zlú povesť) a “zemiaky zapekané v alobale”. Tie úvodzovky preto, že v podaní fast-foodovej kuchyne 1. Slovak Pubu zemiaky jednoducho vypražili vo fritéze a následne zabalili do studeného alobalu. Koncept Slovak Pubu jednoducho myslí na tradičnú slovenskú nepoctivosť  aj pri takýchto detailoch.

Fotogaléria: Naša návšteva v 1. Slovak Pub Žilina

This slideshow requires JavaScript.

Napriek všetkému, 1. Slovak Pub je nesporne úspešný koncept a sme zvedaví, či niekedy pribudne druhý, alebo tretí. Aj keď Alojz Hlina má večný problém s kuchyňou a obsluhou. Vyriešiť ho a neodstrašiť zákazníkov zvýšením cien, to je problém, ktorý sa týka služieb celého Slovenska. Hlina je viditeľný len preto, že jeho monumentálne prevádzky, ktorým nesporne nechýba schopnosť ohúriť alebo aspoň vytvoriť výbornú atmosféru, sú na očiach.

Možno by stálo za to začať otázkou, prečo majú jeho zákazníci vysoké očakávania. Odpoveď poznáte. Hlina ich dokáže vzbudiť ohurujúcimi priestormi.  No de facto ide o podnik, ktorý v sebe mieša znaky a očakávania troch konceptov: lacnej krčmy, reštaurácie špecializovanej na slovenskú kuchyňu a lacnej nekvalitnej vývarovne. Obecenstvo týchto troch konceptov je tak široké a má tak rôzne nároky a očakávania, že  bez frflancov to nepôjde. Dlhodobo by ale Hlinovi veľmi pomohlo rozhodnutie jasne svoje podniky naformátovať. V Bratislave, kde má dva podniky pri sebe, a dokopy v meste tri podniky, sa to už dá.

A plus, Hlinovi chýba oponentúra. Niekto by mu mal mať šancu pripomienkovať nápady typu dress-codre v krčme, ktorá vyzerá ako luxusná reštaurácia, no  personál chodí v zamastených tričkách (Bratislava Flagship Restaurant). Ale je zjavné, že Hlina nie je človek dialógu. Nakoniec, je to Alojz Hlina a keď do jeho podnikov vkročíme, všetci vieme, do čoho ideme. Nech sa podnik volá ako chce, je to vždy Slovak Pub so všetkým, čo je typicky slovenské. Pozitívnym aj negatívnym.

Reklamy

3 myšlienky na “Slovak Pub v Žiline: Prekvapivo malé a temné. A pár rád Alojzovi Hlinovi

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s