Všetko o expanzii Ankeru na Slovensko

Vo štvrtok sme osobne poctili našou prítomnosťou slávnostné otvorenie prvej pekárne Anker na Slovensku. Bolo to trochu dobrodružné, keďže sme na Letisku M. R. Štefánika museli podstúpiť klasickú bezpečnostnú kontrolu, ako pred odletom. Anker je totiž až v tranzitnej zóne, kam sa bežne dostať nedá.

Boli sme nadšení od prvého momentu až do posledného. Veľmi pekne zariadená moderná prevádzka, milý a úslužný personál a veľké množstvo atraktívne vyzerajúcich dobrôt ukrytých za sklom. Podchvíľou sme sa uisťovali, či nás neomráčili a tajne neodvliekli do Viedne. Pre cestujúcich, ktorí sa v starom termináli museli uspokojiť s obschnutou predraženou bagetou na polystyrénovej tácke, musí byť Anker zjavenie z iného vesmíru.

Na letisku boli všetci dôležití ľudia z materskej firmy Ankerbrot AG. Predseda predstavenstva Peter Ostendorf mal krátky príhovor, po ktorom nasledovalo slávnostné prestrihávanie pásky, prípitok a symbolické odovzdanie kľúča od prvej prevádzky jej personálu. Kľúč bol, samozrejme, v podobe veľkej vianočky.

„Pre svoju expanziu do zahraničia sme si vybrali práve Bratislavu, pretože je s Viedňou úzko prepojená z pohľadu cestovného ruchu a logistiky. Bratislavské letisko využívajú nielen slovenskí cestujúci, ale aj veľké množstvo ďalších cestujúcich. Sme radi, že môžeme priniesť kus Rakúska a Viedne do prostredia, kde spríjemníme cestujúcim ich cestu, či už idú na dovolenku, pracovnú cestu, alebo navštíviť svojich blízkych,“ povedal Ostendorf v tlačovej správe. „Momentálne veľmi intenzívne hľadáme ďalšie vhodné lokality na frekventovaných miestach v rámci Bratislavy a okolia,“ dodal.

A keďže sme patrične zvedaví, investigatívne sme si s pánom Ostendorfom posedeli a snažili sa vytiahnuť aj informácie nad rámec tlačovej správy.  Slovenský trh považuje Ankerbrot za zaujímavý, prvá pobočka je vlastne dielom šťastnej náhody, firme bola ponúknutá. Ankerbrot vidí v Bratislave potenciál na asi 20 pekární, vyhliadnuté majú viaceré lokácie, ktoré sú zaujímavé z pohľadu dopravy a pohybu ľudí. Jedna je už takmer istá v nákupnom centre, ktoré sa práve stavia. Do konca roka chce firma otvoriť ešte aspoň jednu prevádzku, ale žiadne konkrétne dohody zatiaľ neexistujú.

This slideshow requires JavaScript.

Slovenský Anker sa neobmedzil iba na pekárenské špeciality, zavádza aj nový cestovinový koncept, podobný systému v Mezzo Di Pasta. V čase našej návštevy ešte nefungoval. Lokálnym špecifikom je v ponuke polievka, ktorú si údajne slovenský zákazník žiada. Na pulte tróni aj presklená skrinka s rôznymi fašírkami a mäsovými špecialitami, ktoré si už reťazec otestoval aj v Rakúsku.

Anker na letisku je drahší, než obvykle, podľa Ostendorfa však “nie významne”. Ceny na Slovensku sa zo začiatku globálne nemajú líšiť od tých rakúskych. “Tovar sa vyrába v Rakúsku za rakúske platy a pri jeho kvalite nechceme robiť ústupky,” zdôvodňuje Ostendorf. Výrobky bude Anker denne dovážať zo svojej pekárne vo Viedni.

Vznikajúcu slovenskú sieť Ankerov prevádzkuje spoločnosť Ankerbrot Slovensko pod vedením konateľa Petra Volknera. Jej majoritným vlastníkom je domovská rakúska firma “Anker Snack & Coffee” Gastronomiebetriebs GmbH, slovenským partnerom je bratislavská spoločnosť Celfia.

História firmy siaha až do roku 1891, z pôvodných 20 pracovníkov sa rozrástla na dnešných približne 1 800. Vo Viedni a širšom okolí prevádzkuje približne 170 pekární a je najväčšou sieťou pekární v Rakúsku. Svoje výrobky dodáva aj maloobchodným reťazcom, na Slovensku ich môžu poznať zákazníci supermarketov Billa.

Napriek tomu, že viedenské pekárne to na sebe nenechali vidieť, Ankerbrot má za sebou ťažké obdobie. V roku 2003 stál na pokraji bankrotu, viackrát sa menili aj majitelia. Doteraz pretrvávajú problémy s nájmom, ktoré sa týkajú sídla vo Viedni, kde pracuje asi 720 zamestnancov. Súčasný majiteľ Peter Ostendorf však tvrdí, že s výsledkami firmy za rok 2009 je “veľmi spokojný”. Obrat dosiahol výšku 131 miliónov eur, z čoho 50 % pripadalo na pobočky a 50 % na potravinové reťazce.

Ostáva iba dúfať, že slovenský zákazník bude ochotný si za kvalitu trochu priplatiť a neostane verný iba pografittovaným stánkom s Fornettami. Ako priznal Ostendrof, tie zatiaľ “iba videl”.

5 comments

  1. Hm, to “nakupne centrum, ktore sa prave stavia” je River Park? Lebo nic ine ma nenapada… (ak teda predpokladam, ze ide o BA co z kontextu vyplyva)

    Like

    • Možno myslel Aquario, ale to sa len má začať stavať koncom decembra resp. začiatkom budúceho roka, ale už ho x-krát odkladali ako Yosariu :D Resp. mini nákupné centrum Terno sa stavia ešte na Dlhých dieloch, ale to nepredpokladám.

      Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s