Prepadli sme Shtoorovi. Chceme vyskúšať všetko

Ak nás čítate, poznáte nový bratislavský kaviarenský koncept Shtoor. I keď – ono je to bistro, cukráreň, kaviareň a bar. Čo znie ako zvyčajná slovenská reštauračná diagnóza “mačkopes”. Ale Shtoor to podáva tak, že máme pocit, že to tak skrátka má byť.

Zoberte si už len názov. Žiadna Kaviareň Tiffany alebo Bitro Fortuna, ale niečo, čo má pointu. Štúr na Štúrovej ulici, ale moderný Štúr – čiže Shtoor. Hračka, ktorá zaujme Slováka a zasmeje sa, keď si slovo vysloví nahlas. Tiež keď si ho dá do slovníka. A zbystrí aj turista.

Prevádzka má dve miestnosti. V pondelok sme vstupovali cez ešte nedokončený prah, s láskou sme ale v Bratislave privítali Starbucks-like vývesné tabule s ponukou. Tam príde zákazník prvýkrát do styku so štúrovčinou. Majitelia vtipne rozvíjali nápad so Štúrom a všetko napísali v tejto archaickej verzii nášho jazyka. A tak čítať ponuku je zábava. Môžete si dať “Vídatní tuňjakoví sendvič” alebo “Originálni brindzoví”, či dať si “Poljevku” alebo “Šaláti”. Ponuku jedál dopĺňa Quiche, slaný koláč, ktorý k nám cez Starbucks prinieslo aj Coffee&Co.

Prvá miestnosť je trochu neútulná, no je akoby súčasťou ulice. Zadná je v tmavších farbách, intímnejšia, pohodlnejšia, plná mäkkých sedačiek a lámp. Aby nebola úplne izolovaná, s prednou ju spája okno. Nevieme, či tam bolo aj pred obsadením Shtoorom, ale dobrý nápad.

Všetky naše obrázky kaviarne Shtoor: Kaviareň, ktorú treba písať do bedekrov

Pre zobrazenie celého obrázku kliknite

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Dali sme si sendvič s pečeným mäsom a cibuľkou. Pečivo ciabattou nebolo, no prepáčili sme. “Na prvý pohľad dve polky obyčajnej bagety zo supermarketu,  z ktorých fantastická mäsová náplň dokázala urobiť chuťový zážitok,” hovorí kolega, ktorý degustoval, no nepíše. Navyše, ako vidíte na obrázkoch, Shtoor pridal aj čerstvú zeleninu s olivovým olejom.

Citrusový koláč a pomarančovo-čokoládový koláč boli plnými chuťovými impulzmi. Neboli mainstreamovo nudne “lahodné”, ale odvážne korenené. Boli zážitkami.

Veľmi sa nám páči, že Shtoor v bohatých písomnostiach obsiahnutých v jedálnom lístku deklaruje, že každý deň sú pre čerstvosť v ponuke len tri druhy koláčov. Vrátane sendvičov sme pripravení ochutnať všetky z tohto “Hojnosti spolku”. A podporiť tak autorov konceptu a majiteľov, nech sa im darí čo najviac. Konečne miesto, kde sme sa cítili ako hostia, ktorých si uctili kvalitou. A vtipom a inteligenciou. Skúste to tiež.

A nie, konzumovali sme za vlastné :)

14 myšlienok na “Prepadli sme Shtoorovi. Chceme vyskúšať všetko

    1. Sturova ulica je len od Kamenneho namestia po Safko, cize sa to da lahko najst :) Myslim ze je to blizsie ku Kamennemu…
      Este som tam nebol, ale na fotkach vidim ze maju polievky, tak sa chcem spytat: robia aj normalne full jedla ci nie? :)

      Páči sa mi

  1. vyzerá to dobre, ďakujem za inšpiráciu

    mimochodom, nový cestovinový fastfood Mezzo di Pasta je už-už pripravený na otvorenie v River Parku – je trochu zašitý medzi Kempinským a I. blokom smerom k mestu…keď to bude otvorené, zaujímala by ma recenzia…

    Páči sa mi

  2. aj ja, aj ja, aj ja :-))) hneď od prvej návštevy mám úplne rovnaký pocit.
    Mňa oslovila naopak hlavne prvá miestnosť, nakoľko mi v BA chýbajú podniky, kde sa dá sedieť “vo výklade” pred francúzskym oknom a sledovať ulicu :-).
    Hneď na druhom mieste sú ovocné “limonády”, ktoré majú u Shtoora za neporovnateľné ceny oproti Petite Provence. Vyskúšala som zatiaľ citronádu, maximálna spokojnosť.
    Gazpacho a špenátový quiche tiež výborné.
    @ Rujir: :-) je to kúsok od odbočky na Dobrovičovu, smerom na Kamenné (ale … vzhľadom na smajlíka to bol dúfam vtip ;-)

    Páči sa mi

    1. Na tie okna pozor, ja som raz takymto sposobom skoro vo Viedni cez to okno vypadol ked som sa on chystal opriet a len v poslednej chvili som zistil ze je otvorene :)

      (restauracia Figlmuller, vacsia prevadzka, maju par sedadiel vo vyklade, ktore su vyvysene, takze naozaj sa z nich vypadnut da)

      Páči sa mi

  3. Prijemna kaviaren, hoci nic zas tak noveho, co by tu uz nejakym sposobom nebolo (teda okrem toho Stura a sturovciny, co je niekde medzi umenim, parodiou a ci gycom – resp. vsetkeho vela skodi).
    Mozno ze budem trochu kritickejsi, ale ja som si nie celkom isty, ci kaviaren je aj o alkohole, ale kedze hostami v tejto lokalite budu prevazne nasinci, tak asi ano. Tiez mi trochu vadi ten ultramoderny luster (Ikea?) po pravej strane pri vstupe spolu s ostatnymi rustikalnymi lampami – nejako sa to bije. Biela podlaha… snad to este nejaky cas vydrzi.

    Inak krasna kvetinova vyzdoba a fajn obsluha. Drzim palce v tychto tazkych casoch!

    Páči sa mi

  4. Zastavil som sa tam dnes vecer a odchadzal som maximalne spokojny. Vyborna citronada (necakajte zazraky – proste skutocna citronada, oranzada a bazovy sirup tiez fajn), obstojna kava (v ramci BA kaviarni vysoky nadpriemer), velmi mila obsluha (ak to tu obcas citaju majitelia, tak mlada, blondata slecna si zasluzi velku pochvalu) a ako ceresnicka na torte fantasticky quiche s kozim syrom a koprom ako “obloha” rukola a par kuskov rajciny. Mnam! Jo a wifi zadarmo. Mile…

    Par veci, ktore by sa dali zlepsit – vecer tam bolo velmi teplo. Neviem si to velmi predstavit cez den, ale klima by sa zisla (mozno je, len bola vypnuta, neviem). Vedel by som si predstavit zastavit sa tam s priatelmi na pohar vina, ale pri cene 1,80e za deci by to bol skutocne asi len jeden – vzhladom na to, ako daleko su vinarske oblasti je ta suma mierne premrstena. Salaty zatial neboli ziadne, snad casom. Su to len drobnosti, ktore mi dojem nepokazili.

    PS: Velmi rad sa tam budem vracat!

    Páči sa mi

    1. Začínam mať pocit, že toto je najlepší podnik svojho druhu na Slovensku :) Prosím o vysvetlenie čo je to obstojná kava/ v rámci BA nadpriemer/ – úprimne ma to zaujímava, čo je to za značku resp. aká je to zmes zŕn.

      ďakujem…

      Páči sa mi

      1. No, ono je asi lahke byt najlepsi, ked ste v zasade jedini, vsak ano. :-D Zatial je to sice len prvy dojem, ale bolo to fajn.
        Co sa tyka kavy, tak ja patrim medzi geekov, ktori uz ani necakaju ze v podniku dostanu dobru kavu. A tato bola obstojna, co je asi tak maximum, ake vie kava odo mna dostat v slovenskych kaviarnach. :-D Ocividne je to nejaka espresso zmes (arabika+robusta), pripravovana v stroji bez crema disku (huraaa) (je to Gaggia), ktora by si zasluzila trochu skusenejsieho baristu. Napriek tomu mi chutila a nebudem mat problem si ju dat opat. Niekde som zachytil, ze je z praziarne Barzzuz, co by kvalitativne celkom zodpovedalo, ale neviem, ci sa nemylim.

        Páči sa mi

  5. odkedy som sa tu na retazcoch dozvedela o tejto novej kviarni, tak som sa tam velmi tesila. dnes sme tam skocili a som nadsena :)) a uz teraz viem ze toto miesto budem navstevovat casto.palec hore davam za perfektnu atmosferu interieru – neskutocna pohoda, ale najviac ma potesila ochotna nevtierava obsluha, usmev,drzim palce aby si majitelia takyto personal udrzali.

    Vyskusali sme sendvic s pecenymi paradajkami a kuraci – chutovo vynikajuci sviezi plny jemnej chuti, no horsie to bolo s jeho jedenim aj ked si davate pozor elegantne sa ta bagetka neda jest, ale verim, ze casom toto vychytaju. Limonady na jednicku, kava ma moc neocarila neviem ci to bolo nie prave cremovou a bublinkatov penou ale to chce len prax. nabuduce ideme na sladke!!!

    Páči sa mi

Pridaj komentár