Coffee&Co: Vieme robiť oveľa lepšiu zmrzlinu ako iní

Logo Coffee & CoPre magazín Profit sme urobili rozhovor s Richardom Lanczmannom, šéfom spoločnosti Restaurant System and Management, ktorá prevádzkuje Coffe&Co. Na rozhovor v tlači si počkajte, na tomto blogu si však už teraz môžete prečítať časť, ktorá sa doň nedostala: prečo vznikla pod známym oranžovo-hnedým logom zmrzlináreň a ako ju chce Coffee&Co robiť.

Pred letom sa v centre mesta objavila zmrzlináreň s logom Coffee&Co. Prečo ste sa do toho pustili?

Je to test. Vieme robiť  veľmi dobrú zmrzlinu, máme know-how. Navyše, nemáme na Slovensku žiadnu poriadnu konkurenciu. Existuje množstvo predajných okienok, kde si kúpite zmrzlinu do kornútka a zjete ju na ulici. Lebo je to súčasť lokálnej kultúry. Ale nie sú takmer žiadne kamenné prevádzky, kde si môžete sadnúť, dať si kvalitnú kávu a dobrú zmrzlinu. Vyskúšali ste ju už?

Foto: Miro Nôta
Richard Lanzmann. K tomuto pánovi chodíte na kávu, keď ste v Coffee&Co. Foto: Miro Nôta

Dostali sme tam viac zmrzliny než inde, takže sa nám to páčilo.

(smiech) Ale nie je to len o kvantite. Tvrdo sme pracovali na tom, aby sme ponúkli vysokokvalitnú  zmrzlinu.

Pri našej návšteve však predavačka zdôvodnila absenciu jednej obľúbenej príchute tým, že došiel prášok.

Na svete neexistuje žiadna zmrzlina, ktorá by bola vyrobená bez použitia prášku. To sa skrátka nedá, či už zo zdravotných alebo hygienických dôvodov. Skutočná kvalita zmrzliny spočíva v množstve smotany, ktoré do prášku pridáte. A smotana je drahá. Môžete zmrzlinu vyrobiť aj z nízkotučného mlieka, množstva chemických látok. Používame z nich iba nutné minimum, aby sme boli v súlade s hygienickými predpismi. Dávame do zmrzliny aj skutočnú čokoládu a kvalitné ovocie. Preto musí zákazník aj v tomto prípade siahnuť o niečo hlbšie do vrecka, ale chuťový zážitok mu to vynahradí.

Ako dopadol test so zmrzlinárňou po prvom lete?

Ešte je trochu priskoro to hodnotiť. Sme spokojní, darilo sa dobre. Ale o tom či sa zmrzlináreň  stane súčasťou konceptu a budeme s ním rásť, to vám zatiaľ povedať neviem. Čo už ale môže byť zlé na nápade predávať na atraktívnom mieste, v príjemnom prostredí počas leta zmrzlinu?

Ale je tu niečo, čím je vaša zmrlináreň na prvý  pohľad odlišná, špeciálna?

V prvom rade je to kombinácia Coffee&Co a zmrzliny. Náš ťažiskový produkt, kávu, máme v ponuke aj tam. V našich klasických kaviarňach nemôžeme ponúkať taký široký výber zmrzliny, museli sme preto vytvoriť nový formát prevádzky. Je to skôr otázka veľkosti, než nového konceptu. Možno, ak by sme inde mali o 30 metrov štvorcových viac priestoru, tak by bola zmrzlináreň tam. V kvalite zážitku totiž nevidíme rozdiel, v oboch prípadoch je to o príjemne strávenom čase s kvalitným produktom.

Neobávate sa príchodu zimy?

Ďalší test (smiech). V mnohých krajinách sa zmrzlinárne na zimu zatvárajú. Ide skôr o menšie prevádzky, ktoré patria súkromníkom. Veľké siete ostávajú otvorené celoročne. Zmrzlina je možno letný produkt, ale aj to je iba vec lokálnej kultúry. V Škandinávii sú oblasti, kde sa na hlavu skonzumuje najviac zmrzliny na svete. Napriek chladnému počasiu. Je to vec kultúry. Nestaviame náš biznis zo dňa na deň. Koncept Coffee&Co neustále rozvíjame, vylepšujeme, expandujeme s ním. Zmrzlináreň je v rámci neho iba malý experiment.

4 comments

  1. Áno, pán má pravdu, v dnešnej prechemizovanej a drahej dobe sa nedá vyrábať zmrzlina lacne a kvalitne. Ale je na Slovensku zmrzlinár, ktorý varí teplou cestou, čo ak je dotyčný odborník, vie o čom píšem. Určite aj vie, ktorá surovina robí zmrzlinu zmrzlinou, lebo smotana to nie je. Evidentne to nespomenul, tzn.nie je odborník. Pán je rýchlokvasný, a bohužiaľ, takých tu máme v dnešnej dobe neúrekom. Najradšej mám, keď práve s takýmito, čo majú prachy, novinári robia rozhovory, ako keby tie ho predurčovali na posudzovanie, niečoho o čom evidentne nemá šajnu!!!! Dobré predajné miesto robí dobrý kšeft, no neznamená to, že aj zmrzlina je kvalitná.

    Like

    • Presne tak, odborník ako uliaty… Až mám chuť si zanadávať. Ak niekto robí zmrzlinu z prášku, je to možno dezert na spôsob zmrzliny, ale originálna zmrzlina je vyrobená bez prášku!!! Nech sa páči zájsť do Šamorína na Pomlejskú ulicu, alebo do mesta – oproti trhovisku, je cukráreň, resp. zmrzlináreň, ktorá už 63 rokov varí podľa jedného receptu! Žiadna prášková zmrzlina ale pravá, varená. Žiadna chémia. Ani minimum, ako to pán úžasný manažérsky píše. Pravá zmrzlina je v prvej fáze svojej existencie ako puding… sladký a chutný. Potom sa z neho stáva zmrzlina. Pán manažér, Vašu zmrzlinu si pôjdem ochutnať… aby som ju nekritizovala nepoznajúc jej chuť, ale tým to hasne. Verím, že nalákate veľa ľudí už len tým, že jesť, piť, atď. je in ak ide o svetoznámu značku, ale ja ostanem verná varenej zmrzline, poctivej, nechemickej… že pomer šľahačky robí kvalitu?:))))) Ochutnajte tú Šamorínsku, varenú, preštudujte si čo to o zmrzline a potom dávajte rozhovory…

      Like

  2. este ze sa p. lanzmann pochvalil kym sa dalo, ta zmrzlina musela byt naozaj gol asi preto je dnes jeho predadza zatvorena :) asi dosli prasky

    Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s